1033 Budapest, Szentendrei út 89-93.
06-1-920-1336

Elektromos autó töltőpont üzemeltetés

Működtetési struktúra

 

Töltőpontok működtetése

A Drem Kft. vállalja a kihelyezett készülékek teljeskörű működtetését, mely tevékenység kiterjed a töltés-indítástól a teljes töltési folyamat befejezéséig, továbbá a töltéssel kapcsolatos elszámolást is elvégzi. Ebben a folyamatban a Drem Kft. applikációja – Bee by Drem -, amely letölthető IOS-re és Androidra, egy előzetes regisztráció alapján elvégzi az ügyfélazonosítást, engedélyezi a töltést. 

 

A töltők működtetése két részből áll:

 

  • töltőpont üzemeltetés (CPO – Charge Point Operator): ez engedélyhez kötött szolgáltatás, amellyel a Drem Kft. rendelkezik. Ide tartozik többek között a hiteles árammérés alapján az áramdíj elszámolása, a kutak távoli menedzsmentje, töltés indítása, leállítása. 
  • e-mobilitás szolgáltatás (MSP – Mobility Service Provider): az elektromos-autó használók (végfelhasználók)  felé biztosítja a töltőpontokok használatát mobil applikáció, vagy RFID kártya segítségével, elvégzi a számlázást és az azonosítást, biztosítja a fizetési lehetőségeket számukra.

 

A töltők működtetését (töltőpont üzemeltetés és e-mobilitás szolgáltatás) a Drem Kft. végzi az alábbiak szerint:
 

  • a bevételt a Drem Kft. számlázza ki a Bee by Drem e-mobilitás szolgáltatása segítségével, használat alapján a végfelhasználónak (elektromos-autó használók).
  • a fogyasztott villamos energia árát a Drem Kft. tovább utalja az áramszolgáltatóval szerződésben lévő szervezetnek.
  • az infrastruktúra tulajdonosának vagy tulajdonosainak is a Drem Kft. utalja tovább a bevétel őket megillető részét külön szerződés szerint.
  • a Drem Kft., mint töltőpont üzemeltető, szerződéses viszonyban van számos e-mobilitás szolgáltatóval, hogy az európai elektromos-autó tulajdonosok jelentős része elérje, lássa saját alkalmazásában, vagy használhassa RFID kártyájával  az általunk üzemeltetett kutakat (töltőpont üzemeltetési roaming szolgáltatás).

 

     

Nettó működtetési költségek, árképzés

Az elektromos-autó használó felé az e-mobilitás szolgáltató (Bee by Drem) számlázza ki a végfelhasználói árat, melyet – saját költségeinek levonása után – tovább utal a töltőkút üzemeltetőjének.  A töltőkút üzemeltető – saját költségei levonása után – kiegyenlíti az áramfogyasztás költségét és az infrastruktúra tulajdonosának járó bevételét.

 

    • Áramfogyasztás: mindenkori áramdíj, a helyszín felé fizetendő (a készülékekben EU szabvány szerinti hiteles MID mérőórák vannak), az MEKH elfogadja, de külső mérőóra is telepíthető. 
  • Töltőpont üzemeltetés (Drem)

A töltőpont üzemeltetése engedélyhez kötött tevékenység. A hiteles elszámolást a Drem Kft. rendszere végzi, továbbá menedzseli az elektromos kutakat. Az általunk üzemeltetett elektromos töltőállomásokat bekötjük a nemzetközi vérkeringésbe is, megnyitva azok használatát számos különböző alkalmazást használó autós előtt.

A felhasználás módjától függően különböző árazások lehetségesek megegyezés szerint. Saját célú ingyenes felhasználás (whitelist) lehetősége a töltőpont tulajdonos számára, illetve az általa meghatározott felhasználói kör számára.

 

  • E-mobilitás szolgáltatás (Bee by Drem): 

Az e-mobilitás szolgáltatásunk lehetővé teszi az ügyfelek azonosítását, valamint a számlázási és fizetési lehetőségeket ezen keresztül tudjuk testreszabni. Tartalmazza az  iOS-re és Androidra letölthető applikációt, valamint igény esetén az RFID kártya kibocsátását.